5 VITAMINER DU KAN BEHÖVA OM DU INTE ÄTER GLUTEN

KEY TAKEAWAYS:

  • B-vitaminer, järn, vitamin D och kalcium är alla viktiga näringsämnen som du kan behöva mer av om du följer en glutenfri diet

Att följa en glutenfri diet kan göra att du mår bäst, men det finns en chans att du går miste om vissa viktiga näringsämnen – speciellt om du lider av celiaki. Celiaki kan påverka din kropps förmåga att absorbera viktiga näringsämnen. Och många livsmedel som innehåller gluten är också berikade med viktiga vitaminer och mineraler som inte finns i glutenfria produkter.

Tack och lov är att ta ett kvalitetstillskott ett enkelt sätt att fylla i näringsluckor. Låt oss ta en titt på de viktigaste vitaminerna och näringsämnena du kan behöva om du har en glutenintolerans eller känslighet.

VARFÖR VITAMINBRIST ÄR VANLIGARE HOS MÄNNISKOR MED CELIAKI

Celiaki är en matsmältningssjukdom som kännetecknas av en inflammatorisk reaktion på gluten. När en person med celiaki konsumerar gluten angriper immunsystemet av misstag tunntarmen, vilket orsakar skador på villi, som är fingerliknande strukturer som hjälper till att absorbera vitaminer och näringsämnen.1

Om celiaki lämnas obehandlad under en längre tid kan den orsaka tillräckligt med skador på tunntarmen att den inte längre kan ta upp näringsämnen. Detta orsakar malabsorption.

Malabsorption är ansvarig för nästan alla närings- och vitaminbrister hos celiakipatienter.
När en frisk person tar vitaminer eller äter näringsrik mat, smälts de vanligtvis i magen och flyttas sedan till tunntarmen, där vitaminupptaget sker.

Om du har celiaki betyder malabsorption att de flesta vitaminer inte tas upp av tunntarmen utan hamnar i ändtarmen istället.

1. FOLAT

Folat, eller folsyra, är en av B-komplex vitaminerna. Folat är viktigt under graviditeten för att förhindra fosterskador, men alla behöver tillräckliga mängder folat för att hjälpa deras kroppar att skapa nya celler.

Många glutenhaltiga livsmedel är berikade med extra folat. Glutenfria spannmålsprodukter är dock gjorda av varken fullkorn eller berikade spannmål. De ersätter ofta glutenhaltiga hela eller berikade spannmål med stärkelse, såsom potatisstärkelse eller risstärkelse, som inte innehåller folat.

Om du äter glutenfritt måste du vara extra försiktig för att se till att du får i dig tillräckligt med folat.

VILKA GLUTENFRI LIVSMEDEL INNEHÅLLER FOLAT?

Om du försöker äta mer folat, tänk grönt. Spenat, sparris och brysselkål är alla bra källor till folat, såväl som gröna ärtor och broccoli.

Att ta ett folattillskott är också ett enkelt sätt att få din dagliga dos av folat. Du finner våra olika folat här.

 

2. B-VITAMINER

B-vitaminkomplexet består av åtta vattenlösliga B-vitaminer som spelar ett antal viktiga roller i kroppen, inklusive att stödja energimetabolism och tillväxt och utveckling av celler.*

Eftersom B-vitaminer ofta tillsätts till bearbetade, vetebaserade livsmedel i berikningsprocessen men tillsätts vanligtvis inte till glutenfria livsmedel. Människor som följer en glutenfri diet kanske inte får i sig tillräckligt med dessa viktiga näringsämnen, i synnerhet vitaminerna B6, B9 (folsyra) och B12.

VILKA GLUTENFRI LIVSMEDEL INNEHÅLLER B-VITAMINER?

B-vitaminer finns i en mängd olika livsmedel, inklusive mörka bladgrönsaker, fet fisk, bönor, nötter och fågel. Eftersom vitamin B12 främst finns i animaliska livsmedel, kan veganer kämpa för att få i sig tillräckligt av detta vitamin.

Det enklaste sättet att fylla i eventuella näringsluckor orsakade av en glutenfri diet är att ta ett B-vitamintillskott.

GLUTENFRIA B-VITAMINTILLSKOTT

SOLGAR® B-COMPLEX “100”

Solgar® B-Complex “100” erbjuder alla dina B-komplex vitaminer i ett enkelt tillskott, med 100 mg av nästan alla B-komplex vitaminer. Och det är glutenfritt, mejerifritt, icke-GMO, veganskt och kosher!

GLUTENFRITT VITAMIN B12-TILLSKOTT

Solgar® B-Complex “100” erbjuder alla dina B-komplex vitaminer i ett enkelt tillskott, med 100 mg av nästan alla B-komplex vitaminer. Och det är glutenfritt, mejerifritt, icke-GMO, veganskt och kosher!

GLUTENFRITT VITAMIN B12-TILLSKOTT

SOLGAR® SUBLINGUAL LIQUID B12 WITH B-COMPLEX

Detta lätta att ta B12-tillskott erbjuder 2000 mcg vitamin B12 och andra B-vitaminer också. Varje portion stöder energimetabolism, hjärt- och nervsystemets hälsa och hjälper din kropp att omvandla mat till energi.*

GLUTENFRITT VITAMIN B6-TILLSKOTT

Detta glutenfria tillskott hjälper till att stödja cellulär energi och hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt nervsystem.* Och förutom att det är glutenfritt är det också veganskt, mjölkfritt och kosher.

3. JÄRN

Anemi, eller järnbrist, är ett av de vanligaste symtomen på celiaki – särskilt hos äldre människor. 60-80 % av äldre patienter med celiaki hade också järnbrist.

Återigen kan detta tillskrivas skadan på tunntarmens tarmslemhinna, vilket orsakar malabsorption.

Även utan kostrestriktioner kämpar många för att få i sig tillräckligt med järn. Om du har glutenintolerans och följer en glutenfri diet är det ännu mer sannolikt att du saknar denna viktiga mineral.

Liksom B-vitaminer tillsätts järn till många berikade bearbetade vetemat och tillsätts vanligtvis inte till glutenfria produkter. Studier har visat att personer som följer en glutenfri diet visar större tecken på järnbrist.4

VILKA GLUTENFRIA LIVSMEDEL INNEHÅLLER JÄRN?

Glutenfria matkällor för järn inkluderar mörka bladgrönsaker, rött kött, äggulor och nötter och frön.

Det enklaste sättet att säkerställa att du uppfyller dina dagliga järnbehov är att ta ett kvalitetsjärntillskott.

GLUTENFRIS JÄRKTILLSKOTT

SOLGAR® GENTLE IRON

Detta järntillskott använder en mild, icke-förstoppande formel och hjälper till att främja energianvändning, förbättra järnstatus och transportera syre genom hela kroppen.* Och det är glutenfritt, mjölkfritt, icke-GMO, vegan, kosher och halal!

 

4. VITAMIN D

D-vitamin är viktigt för att stödja ett hälsosamt immunförsvar, starka tänder och ben, med mera. Ändå har 64 % av männen och 71 % av kvinnorna med celiaki en D-vitaminbrist.

För celiakipatienter orsakar skada på tarmslemhinnan (även känd som villös atrofi) malabsorption av vitamin D.

Och eftersom D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, kan malabsorption av D-vitamin också leda till kalciumbrist.

Solsken är kroppens främsta källa till D-vitamin, men det är inte den enda källan. D-vitamin finns också i berikade mejeriprodukter och spannmål, och havremjölsprodukter. Om du är glutenfri (eller mjölkfri) kanske du inte får tillräckligt med D-vitamin.

VILKA GLUTENFRIA LIVSMEDEL INNEHÅLLER D-VITAMIN?

Tyvärr innehåller få livsmedel mycket D-vitamin. Kalltvattenfisk som svärdfisk och sockeyelax är undantagen, som innehåller betydande mängder D-vitamin. Det enklaste sättet att få i sig tillräckliga mängder kroppsfärdigt D-vitamin är dock att ta ett tillskott .

GLUTENFRIA D-VITAMIN TILLKOTT

SOLGAR® VITAMIN D3 (CHOLECALCIFEROL) 250 MCG (10 000 IE) SOFTGELS

Eftersom D-vitamin är fettlösligt är dessa bekväma, oljebaserade mjukgeler lätta att svälja och absorbera. En mjukgel som tas dagligen stödjer ett hälsosamt immunsystem, starka ben och tänder samt optimal nerv- och muskelfunktion.* Och den är glutenfri, icke-GMO och mjölkfri!

SOLGAR® VEGAN VITAMIN D3 25 MCG (1000 IE)

Solgar® Vegan Vitamin D3 är gjord med naturligt och ansvarsfullt framställd lav, en långsamväxande växt som lever på stenar och träd och naturligt producerar vitamin D3. Och det är glutenfritt, veganskt, kosher och icke-GMO.

 

5. KALCIUM

Kalcium är ett viktigt mineral för friska ben och tänder, nervhälsa och mer.8

Emellertid har cirka 75 % av nydiagnostiserade patienter med celiaki minskad bentäthet på grund av otillräcklig kalciumabsorption.9

Tack och lov finns det många matalternativ med gott om kalcium.

VILKA GLUTENFRI LIVSMEDEL INNEHÅLLER KALCIUM?

Glutenfria källor till kalcium inkluderar mejeriprodukter som mjölk, yoghurt och ost och vissa grönsaker som grönkål och broccoli. Det enklaste sättet att säkerställa att du får i dig tillräckligt med kalcium är att ta ett kalciumtillskott som erbjuder magnesium, vilket hjälper till att absorbera.

GLUTEN-FREE CALCIUM SUPPLEMENTS

SOLGAR® KALCIUM MAGNESIUM PLUS ZINK

Solgar® Calcium Magnesium Plus Zink hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt immunförsvar, stödjer starka ben och tänder, upprätthåller korrekt nerv- och muskelfunktion och mer!* Och det är glutenfritt, veganskt, icke-GMO, kosher och halal.

SOLGAR® FLYTANDE KALCIUM MAGNESIUMCITRAT MED VITAMIN D3

Detta enkla tillskott erbjuder tre viktiga näringsämnen i en sked. Magnesium och D-vitamin behövs båda för att ta upp kalcium.* Och det är glutenfritt, mjölkfritt och kosher!

THE BOTTOM LINE

Kostrestriktioner som att följa en glutenfri diet kan hjälpa dig att må som bäst, men du kanske går miste om viktiga näringsämnen som B-vitaminer, järn, D-vitamin och kalcium. Kosttillskott är det enklaste och mest effektiva sättet att fylla dessa näringsluckor.

*Dessa uttalanden har inte utvärderats av Food and Drug Administration. Dessa produkter är inte avsedda att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.

Informationen som tillhandahålls på denna webbplats är endast avsedd för din allmänna kunskap och är inte en ersättning för professionell medicinsk rådgivning eller behandling för specifika medicinska tillstånd. Sök alltid råd från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare med alla frågor du kan ha angående ett medicinskt tillstånd. Informationen på denna webbplats är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom. Ignorera aldrig medicinsk rådgivning eller dröjsmål med att söka det på grund av något du har läst på Solgar®-webbplatsen.