HUR OMEGA-3 KAN STÖDJA HUDHÄLSAN

KEY TAKEAWAYS:

 • Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att stödja hudens hälsa.
 • Alla omega-3-källor är inte skapade lika, att välja rätt mat och kosttillskott är avgörande för bästa resultat.

Många av oss är bekanta med omega-3 fördelar för hjärthälsan, men visste du att de också stödjer hudens hälsa? Vår hud har ett tufft jobb med att skydda oss från miljön omkring oss och behöver ofta lite TLC. Fortsätt läsa för att lära dig mer om fördelarna med omega-3 för hudens hälsa.

 

VAD ÄR OMEGA-3?

Omega-3 är en typ av essentiella fettsyror som vanligtvis finns i fisk, alger, nötter och frön. De tre huvudtyperna av omega-3 är alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).

ALA är ”kortkedjiga” fettsyror som vanligtvis finns i växtbaserade källor som linfrön, hampafrön, chiafrön och valnötter. EPA och DHA är mer biologiskt aktiva ”långkedjiga” fettsyror som vanligtvis finns i kallvattenfisk och andra skaldjur.

Våra kroppar kan inte göra våra egna omega-3-fettsyror. Även om ALA kan omvandlas till EPA och DHA i kroppen, är denna omvandling dålig med en hastighet på mindre än 5%.1 Det är därför omega 3 kallas essentiella fettsyror, vilket betyder att det är viktigt att hitta källor från mat eller kosttillskott till bibehålla hälsosamma nivåer.

OMEGA-3 HÄLSOFÖRDELAR

Essentiella fettsyror ger oss energi och är en integrerad komponent i membranen som omger varje cell i vår kropp.2 Det är därför omega-3-fettsyror kan hjälpa till att upprätthålla hälsan hos många organ och kroppssystem, inklusive vårt hjärta, hjärna och hud. *3

Läs mer: 4 kosttillskott för att stödja hjärthälsa du bör ta

OMEGA-3 FÖRDELAR FÖR HUDHÄLSAN

Den mesta forskningen om omega-3 är centrerad kring hjärthälsan, men det finns ett ökande intresse för användningen av omega-3 för hudens hälsa. Här är två viktiga sätt som omega-3 kan gynna huden på.

 1. Skydd
  Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att skydda huden från inflammatoriska föreningar.* Omega-3 hjälper till att hålla nivåerna av arakidonsyra (AA) i schack. AA frisätter inflammatoriska föreningar som kallas eikosanoider som kan påverka hudens hälsa och integritet.4,5
 2. Återfuktning
  Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam hudbarriärfunktion. 6* Detta hjälper till att hålla kvar fukt och hålla ut irriterande ämnen, vilket kan lindra enstaka torr hud och irritation.

 

ÄR FISK DEN BÄSTA KÄLLAN TILL OMEGA-3?

Fisk är en rik källa till både EPA och DHA, men alla fiskar är inte skapta lika när det kommer till omega-3-innehåll. Fet kallvattensfisk som lax, makrill, ansjovis och sardiner har högre mängder EPA och DHA jämfört med varmvattenfisk som tilapia. Enligt National Institute of Health och USDA bör vuxna få 8 eller fler uns fet fisk per vecka och 1 till 1,6 gram totala omega-3-fettsyror per dag.7,8

Att komplettera med Omega-3-fettsyror kan också ge ett hälsosamt förhållande av biotillgänglig DHA och EPA, men kvaliteten är verkligen viktigt vid val av produkt.

HUR MAN VÄLJER ETT OMEGA-3-TILLSKOTT AV BRA KVALITET

Kvalitet är allt när det kommer till omega-3-tillskott. Här är en snabb checklista för att se till att du väljer det renaste och bästa omega-3-tillskottet:

 • Fiskoljor kommer från små kallvattenfiskar som sardiner, ansjovis och makrill.
 • Tilläggsföretaget följer Good Manufacturing Practice-krav som fastställts av FDA
 • Omega-3-fettsyror renas för att ta bort tungmetaller och andra gifter.
 • Växtbaserade oljor kallpressas utan användning av kemiska lösningsmedel.
 • Produkten är fri från tillsatser och vanliga allergener.
Solgar® Omega 3-6-9 Softgels

ANDRA ESSENTIELLA FETTSYROR FÖR HUDHÄLSAN

Omega-3 kan vara de mest populära essentiella fettsyrorna för hudens hälsa, men de är verkligen inte de enda. Två omega-6-fettsyror har också visat sig stödja frisk hud, dessa är linolsyra (LA) och gamma-linolsyra (GLA).

Tillsammans med omega-3-fettsyror spelar LA och GLA en viktig roll för att upprätthålla en hälsosam hudbarriärfunktion, och hjälper till att bibehålla hudens återfuktning och hantera irritation.9 Faktum är att LA är den vanligaste essentiella fettsyran som finns naturligt i huden. Du kan hitta LA och GLA i flera växtbaserade oljor, inklusive nattljusolja, gurkörtsolja och svarta vinbärsfröolja.

 

 

SAMMANFATTNING

Din hud arbetar hårt för att skydda dig och förtjänar lite TLC i gengäld. Den TLC kan innehålla essentiella fettsyror för att skydda din hud och bibehålla återfuktning. Nyttiga essentiella fettsyror inkluderar både omega-3 (ALA, EPA, DHA) och omega-6 (LA och GLA). Slutligen, kom ihåg att inte alla källor till essentiella fettsyror skapas lika. Var noga med att välja de bästa matkällorna och de renaste kvalitetstillskotten för att säkerställa bästa resultat.

Följ oss på Instagram för fler hälsotips och information om dina favoritprodukter från Solgar®!

*Dessa uttalanden har inte utvärderats av Food and Drug Administration. Dessa produkter är inte avsedda att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom.

Informationen som tillhandahålls på denna webbplats är endast avsedd för din allmänna kunskap och är inte en ersättning för professionell medicinsk rådgivning eller behandling för specifika medicinska tillstånd. Sök alltid råd från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare med alla frågor du kan ha angående ett medicinskt tillstånd. Informationen på denna webbplats är inte avsedd att diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom. Ignorera aldrig medicinsk rådgivning eller dröjsmål med att söka det på grund av något du har läst på Solgar®-webbplatsen.